Blog > Komentarze do wpisu

Gillian McKeith - Encyklopedia żywienia. Przewodnik po zdrowym życiu



Ekologia, zdrowe i świadome żywienie to tematy które są coraz częściej poruszane i omawiane. Dawniej o szkodliwości wielu produktów nie mówiono. Z czasem różne badania uświadomiły nas, że wiele produktów nie ma na nas dobroczynnego wpływu, a wręcz przeciwnie – szkodzą naszemu zdrowiu. Dziś coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy, jak jemy i gdzie, ale to wcale nie oznacza, że moda na szybkie, śmieciowe jedzenie odejdzie do lamusa – dopóki będzie wzięcie na tego typu przekąski i posiłki, takie jedzenie będzie dalej produkowane, a co grosza – kupowane i konsumowane. Całe szczęście, że są taki osoby jak Gillian McKeith, które mówią nam, co jest dobre, a co należy wyrzucić z naszego jadłospisu.

Gillian McKeith ma na swoim koncie kilka książek na temat zdrowego żywienia – „Program doskonałego zdrowia”, „Jesteś tym, co jesz”, a także książki, w których można znaleźć przepis, na doskonałą dietę, czy ostatnio wydana Encyklopedia żywienia. Przewodnik po zdrowym życiu” wg. mnie pozycja warta uwagi, ze względu na szalenie istotne informacje dotyczące nie tylko jedzenia, ale także chorób, w walce z którym może pomóc nam właściwe odżywianie się.

Encyklopedia żywienia. Przewodnik po zdrowym życiu” została podzielona na kilka części, które ułatiwją nam korzystanie z niej. Jak się okazuje, wcale nie musimy czytać jej od deski do deski, aby odnaleźć odpowiedź na nurtujące nas pytanie. Wystarczy w całości przeczytać wstęp i pierwsze trzy części, czyli jakieś 160 stron, aby z reszty książki móc korzystać wtedy, gdy tego potrzebujemy. Nie zachęcam (i myślę, że McKeith również) do ślepego wierzenia we wszystko, co jest napisane w tej książce, ani traktowania jej jako swoistego rodzaju wyroczni – to, co pomogło jednej osobie, nie koniecznie musi pomóc komuś innemu. Korzystanie z tej książki z wykorzystaniem zdrowego rozsądku jest jak najbardziej wskazane.

Książka McKeith to bardzo dobre kompendium wiedzy o żywieniu, ale nie tylko. Książka wyróżnia się na tle innych tego typu pozycji tym, jak została wydana – format przypominający kwadrat, dobrej jakości papier, świetne zdjęcia i rysunki pobudzające nasz apetyt. Niewielkim minusem tej książki jest niestety cena - książka kosztuje prawie sześćdziesiąt złotych. Jest to dosyć spory wydatek, biorąc pod uwagę niedawny kryzys.

Wydawnictwo Rebis, 2009

poniedziałek, 11 stycznia 2010, kalarepa86

Polecane wpisy

Liczniki na stonę